| SI | EN
EN
15. Študentska konferenca
Kakovostni izobraževalni in raziskovalni programi
15. Študentska konferenca
Kakovostni izobraževalni in raziskovalni programi

4. Evropska konferenca študentov zdravstvene nege, Celje, 23. 11. – 27. 11. 2016

4. Evropska konferenca študentov zdravstvene nege z naslovom  MULTICULTURAL SOCIETY – CULTURAL COMPETENCES – HEALTH PROMOTION 65+  - CHALLENGES FOR NURSING STUDENTS je potekala med 23. in 27. novembrom 2016 v organizaciji Visoke zdravstvene šole v Celju. 

Na študentski konferenci je aktivno sodelovalo 21 študentov zdravstvenih ved ter 8 visokošolskih učiteljev iz University of Lincoln (Velika Britanija), School of Nursing Goslar (Nemčija), Medical University of Lublin (Poljska) in Visoke zdravstvene šole v Celju.

Slavnostna govornica na konferenci je bila Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, po besedah katere sta multikulturnost in kulturne kompetence izziva sodobne družbe, s katerimi se soočajo v vseh evropskih državah. Kot je poudarila, morajo zdravstvene politike izboljšati dostopnost in kakovost zdravstvenih storitev v multikulturnih družbah, ob upoštevanju pravic pacientov, človeškega dostojanstva, solidarnosti in enakosti.

Konferenca je študentom in diplomantom omogočila predstavitve njihovega raziskovalnega dela. Ob aktivnem delu v delavnicah so študenti prenašali izkušnje in predstavljali pridobljene kulturne kompetence, hkrati pa spoznavali izobraževalne in zdravstvene sisteme v različnih državah. Poleg strokovnih prispevkov študentov in visokošolskih učiteljev je bil del programa namenjen tudi spoznavanju Celja z okolico in Ljubljane ter seveda druženju študentov iz različnih držav.

Izdan  je bil tudi zbornik povzetkov prispevkov s konference.

Ob tej priložnosti je VZŠCE predstavila tudi znanstveno monografijo z naslovom MULTICULTURAL SOCIETY AND AGING - CHALLENGES FOR NURSING IN EUROPE.