| SI | EN
Informativni dnevi, petek, 14.2. ob 10. in 16. uri, sobota, 15.2. ob 10. uri
Kakovostni izobraževalni in raziskovalni programi
Informativni dnevi, petek, 14.2. ob 10. in 16. uri, sobota, 15.2. ob 10. uri
Kakovostni izobraževalni in raziskovalni programi

prof. dr. Dušanka Mičetić-Turk

prof. dr. dr. h. c. Dušanka Mičetić – Turk, dr. med., spec., višja svetnica

Habilitacijski naziv in področje izvolitve: redna profesorica za področje pediatrije

E-pošta: dusanka.micetic-turk@vzsce.si

Govorilne ure:  po dogovoru po e-pošti

Nosilec predmetov: Pediatrija

Kratek življenjepis: Dušanka Mičetić-Turk je redna profesorica pediatrije in predstojnica katedre za pediatrijo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Diplomirala je na Medicinski fakulteti Univerze v Reki na Hrvaškem, specializacijo iz pediatrije pa je opravila na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Od leta 1984 do leta 2011 je delovala kot predstojnica enote za gastroenterologijo in prehrano kliničnega oddelka za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru.

Po dokončanem doktorskem študiju se je osredotočila na raziskovalno področje  prehrane v pediatriji, akutnih in kroničnih gastrointestinalnih boleznih, celiakije ter probiotike in prebiotike. Napisala je več kot 300 raziskovalnih in strokovnih člankov, ki so bili objavljeni v priznanih domačih in tujih revijah, je tudi soavtorica več učbenikov. Od leta 1997 do 2007 je delovala kot dekanica Visoke zdravstvene šole Univerze v Mariboru. Pod njenim vodstvom se je Visoka zdravstvena šola preoblikovala v Fakulteto za zdravstvene vede. Ves ta čas je tesno sodelovala z Nacionalnim svetom za visoko šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in tehnologijo Republike Slovenije.

Leta 2006 je za svoj znanstveni in strokovni prispevek v medicinskih in zdravstvenih vedah prejela častni doktorat Univerze Oulu na Finskem. Leta 2007 je prejela Pečat mesta Maribor za prispevek k razvoju nacionalne zdravstvene nege in izobraževanja v medicini ter zdravstveni negi.  Od leta 2013 naprej deluje kot redna članica Evropske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 2001 je članica združenja ESPGHAN in  od 2009 do leta 2011 je bila članica njegovega izvršnega odbora. Leta 1988 je ustanovila Slovensko Društvo za celiakijo in deluje kot članica strokovnega svetovalnega sveta.

Povezava do Cobiss.si

Šifra raziskovalca: 02057