| SI | EN
1. prijavni rok podaljšan do 9. 6. 2020.
Kakovostni izobraževalni in raziskovalni programi
1. prijavni rok podaljšan do 9. 6. 2020.
Kakovostni izobraževalni in raziskovalni programi

4. Evropska konferenca študentov zdravstvene nege, Celje, 23. 11. – 27. 11. 2016

4. Evropska konferenca študentov zdravstvene nege z naslovom  MULTICULTURAL SOCIETY – CULTURAL COMPETENCES – HEALTH PROMOTION 65+  - CHALLENGES FOR NURSING STUDENTS je potekala med 23. in 27. novembrom 2016 v organizaciji Visoke zdravstvene šole v Celju. 

Na študentski konferenci je aktivno sodelovalo 21 študentov zdravstvenih ved ter 8 visokošolskih učiteljev iz University of Lincoln (Velika Britanija), School of Nursing Goslar (Nemčija), Medical University of Lublin (Poljska) in Visoke zdravstvene šole v Celju.

Slavnostna govornica na konferenci je bila Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, po besedah katere sta multikulturnost in kulturne kompetence izziva sodobne družbe, s katerimi se soočajo v vseh evropskih državah. Kot je poudarila, morajo zdravstvene politike izboljšati dostopnost in kakovost zdravstvenih storitev v multikulturnih družbah, ob upoštevanju pravic pacientov, človeškega dostojanstva, solidarnosti in enakosti.

Konferenca je študentom in diplomantom omogočila predstavitve njihovega raziskovalnega dela. Ob aktivnem delu v delavnicah so študenti prenašali izkušnje in predstavljali pridobljene kulturne kompetence, hkrati pa spoznavali izobraževalne in zdravstvene sisteme v različnih državah. Poleg strokovnih prispevkov študentov in visokošolskih učiteljev je bil del programa namenjen tudi spoznavanju Celja z okolico in Ljubljane ter seveda druženju študentov iz različnih držav.

Izdan  je bil tudi zbornik povzetkov prispevkov s konference.

Ob tej priložnosti je VZŠCE predstavila tudi znanstveno monografijo z naslovom MULTICULTURAL SOCIETY AND AGING - CHALLENGES FOR NURSING IN EUROPE.